Tekstien kirjoittaminen Mathematica-dokumenttiin

Solut

Mathematican muistikirja- (notebook-) dokumentti kostuu soluista, joiden hierarkkinen rakenne ilmenee muistikirjan oikeassa laidassa (normaaliasetuksilla) näkyvistä hakasista. Soluja on erityyppisiä; mahdolliset tyypit löytyvät valikosta Format/Style.

Kirjoitettaessa syötettä tavalliseen tapaan, syntyy Input-solu, tulostukset tulevat Output-soluun. Solut voivat olla myös tekstisoluja, eritasoisia otsikkosoluja tms.

Uusi solu muistikirjaan kirjoitetaan vaakasuoran viivan osoittamaan paikkaan. Ennen kirjoittamista on paikka osoitettava joko hiirellä tai nuolinäppäimillä. Solutyyppi voidaan tämän jälkeen valita seuraavilla tavoilla:

Tekstissä voidaan käyttää lihavointia, erilaisia fontteja yms. Näitä hallitaan valikolla Format ja erityisesti sen alavalikoilla Font, Face ja Size. Valinnat kohdistuvat hiirellä maalattuun tekstiin tai koko soluun, jos sen hakanen on aktivoitu.

Matemaattiset lausekkeet

Tekstisolut voivat sisältää myös matemaattisia lausekkeita. Nämä ovat joko tekstin sisässä samoilla riveillä olevia ns. inline-kaavoja (tekstikaavoja) tai omilla kaavariveillään sijaitsevia display-kaavoja (näyttökaavoja). Yhteisesti näitä kutsutaan matematiikkamoodiksi.

Matemaattisissa lausekkeissa on tapana kirjoittaa vapaat muuttujat (symbolit) kursivoituina, kun taas vakiot ja standardifunktiot kirjoitetaan pystyfontilla (antiikvalla). Matematiikkamoodissa Mathematica yleensä kursivoi automaattisesti oikein. Koska kursivointisääntö koskee myös yksittäisiä tekstissä olevia symboleja, nämä on kirjoitettava matematiikkamoodissa.

Inline-kaava aloitetaan näppäilemällä Ctrl-( ja lopetetaan näppäilyllä Ctrl-). Display-kaava on luontevinta syöttää ensin inline-kaavaksi ja tämän jälkeen muuntaa Format/Style-valikon avulla DisplayFormula-muotoon.

Matemaattisten symbolien kirjoittamisessa on helpointa hyödyntää paletteja. Sopivimmat lienevät Writing Assistant tai Other-valikon Basic Math Input ja Basic Typesetting.

Solutyypistä riippumatta itse lausekkeet voivat olla erilaisissa muodoissa: ovat InputForm, OutputForm, StandardForm ja TraditionalForm. Näitä hallitaan valikosta Cell/ConvertTo. Dokumenteissa saattaa olla tyylillisesti yhtenäisempää valita sekä Input- että Output-soluille TraditionalForm.


SKK 19.08.2010