Cabri-ohjeita

Fig-päätteiset tiedostot avataan Cabri-Géomètre-ohjelmalla. Tiedostoon talletettua geometrista konstruktiota voidaan muokata kaikilla ohjelman tarjoamilla keinoilla. Tarvittavat ohjeet löytyvät ohjelmasta ja se manuaaleista.

Html-tiedostoihin sisältyy (useimmiten) Java-sovelma (appletti), joka käyttää CabriJava-ohjelmistoa (tiedosto CabriJava.jar) ja joka lukee fig-tiedoston, jossa geometrinen konstruktio on määritelty. Jotta sovelma toimisi, tulee Java-virtuaalikoneen käytön olla sallittu selaimessa. Asetus löytyy selaimen valikoista (Internet Explorerissa Tools/Internet options, Advanced).

Java-sovelma avaa geometrisen kuvion sinireunaiseen suorakulmioon. Tämän alareunassa on usein (mutta ei välttämättä) liukusäädin ja muutamia painikkeita. Kaksoisklikkauksella kuvioon säätimet ja painikkeet saadaan näkyviin tai pois.

Perustilassa (kun mitään painikkeita ei ole painettu) voidaan hiirellä tarttua sellaisiin kuvion objekteihin, lähinnä pisteisiin, suoriin tai ympyröihin, jotka ovat olleet kuvion rakentamisen lähtökohtina. Niitä ei siis ole konstruoitu, ne on vain asetettu. Objekteja voidaan siirrellä, jolloin kuvion konstruoidut osat muuttuvat siten, että konstruktioperiaate säilyy. Toiminta on samanlaista kuin varsinaisessa Cabri-ohjelmassa.

Liukusäädintä siirtämällä nähdään kuvion konstruoinnin eri vaiheet. Näitä voidaan kelata myös kahdella vasemmanpuoleisella nuolenkärkipainikkeella.

Kolmannella, ristinuolipainkkeella kuvio saatetaan tilaan, missä sitä voidaan siirrellä sen muoson muuttumatta. Napauttamalla painiketta uudellaan päästään takaisin perustilaan.

Tähtipainike saattaa kuvion tilaan, missä voidaan hiirellä valita ne objektit, joista halutaan jälki (trace), kun kuviota muunnetaan lähtökohtaobjekteja siirtelemällä. Valinnan päätteeksi painiketta on napautettava uudelleen, jolloin palataan perustilaan.

Kierrejousipainiketta painamalla kuvion vapaasti liikuteltavaan pisteeseen voidaan liittää enemmän tai vähemmän jännitetty kierrejousi, joka alkaa liikuttaa objektia, kun painiketta on painettu uudelleen. Animaation käynnistämiseen saatetaan tämän jälkeen tarvita vielä napautus kuva-alueeseen.

Oikeanpuolimmaisin painike antaa mahdollisuuden ladata kuviota vastaava fig-tiedosto omaan koneeseen.

Tarkempi dokumentaatio löytyy CabriJava-projektin sivuilta.


SKK 4.8.2005