Käyttöoikeudet

Ohjeet

DelTa-paketti on tässä käyttöliittymässä jaettu neljään pääosastoon: teoria, ratkaiseminen, esimerkit ja sovellukset.

Aloitussivun 'Käynnistä'-painike avaa navigointi-ikkunan, jossa aluksi on teoriaosaston sisällysluettelo. Ikkunassa on myös painikkeet, joilla sihen voidaan avata minkä tahansa muun osaston sisällysluettelo.

Ikkunan yläreunassa on lisäksi viisi muuta painiketta, joilla voidaan avata erillisiin ikkunoihin harjoitustehtäväkokoelma, demonstraatiotyökalu DiffEqWeb, Mathematica-opas, Maple-opas ja tämä ohje.

'Käynnistä'-painike avaa samalla toisenkin ikkunan, jossa aluksi on tämä ohje. Navigointi-ikkunassa olevat linkit avaavat varsinaiset dokumentit tähän ikkunaan. Hiiren kakkosnapin avulla käyttäjä voi kuitenkin avata dokumentin uuteen ikkunaan.

Dokumenttien lopussa on linkkejä, jotka osoittavat joko tarvittaviin esitietoihin tai edistyneempiin asioihin, joissa esillä olevaa asiaa tarvitaan. Ne osoittavat usein johonkin toiseen osastoon, esimerkiksi teoriasta esimerkkeihin. Linkkejä ei välttämättä ole tarpeen avata. Käyttäjä harkitkoon, tarvitseeko hän esitietojen kertausta tai haluaako katsoa, mihin muuhun esillä oleva asia liittyy, ja päättäköön linkkien avaamisesta tämän perusteella.

Dokumentteja linkeistä avatessaan käyttäjä joutuu miettimään, avaako uuden dokumentin samaan ikkunaan (oletus) vai kakkosnapilla uuteen ikkunaan. Kummallakin on etunsa ja haittansa: uuteen ikkunaan avaaminen mahdollistaa rinnan lukemisen aiemman dokumentin kanssa, mutta samalla ruudulla olevien ikkunoiden määrä kasvaa.

Laskentaohjelma (Mathematica, Maple) -dokumentit ovat paketissa sekä tekstidokumentteina että ko. ohjelman omina dokumentteina (Mathematican muistikirja, notebook tai Maplen työarkki, worksheet). Edelliset voidaan avata sisällysluettelon linkeistä kuten muutkin tekstidokumentit. Jälkimmäisten käyttö edellyttää, että käyttäjällä on itsellään kyseinen ohjelma. Avaaminen tapahtuu joko sisällysluettelon tai vastaavan tekstidokumentin linkistä. Tekstidokumenttimuodossa on sekä syötteet että tulosteet, ohjelman omassa dokumenttimuodossa vain syötteet, koska käyttäjä voi itse ajaa tulosteet.

DiffEqWebin käytöstä on sen omat ohjeet.

Yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten paketin avulla tulisi opiskella, ei ole. Kyseessä on pakettiin tutustumista varten tehty opiskeluympäristö, jossa käyttäjä seikkailkoon tavalla, jonka tuntee omakseen. Tavoitteena olkoon oman näkemyksen rakentaminen differentiaaliyhtälöistä.


SKK 11.4.2005