Käynnistettäessä muistikirjapohjainen Mathematica näytölle avautuu tyhjä muistikirja (notebook) ja valikko sekä mahdollisesti erilaisia paletteja. Muistikirjoja voi olla avoinna useita samaan aikaan.
Muistikirja on interaktiivinen dokumentti, jossa syötteiden parametreja voidaan muuttaa, komentoja ajaa uudelleen jne. Muistikirjaan voidaan kirjoittaa tekstiä, lisätä otsikoita, liittää animaatioita jne. Katso: Muistikirjat dokumentteina
Muistikirja koostuu soluista. Solut on merkitty muistikirjan oikeassa laidassa olevilla hakasilla. (Tässä oppaassa hakaset on piilotettu.) Syöte on omassa solussaan ja sitä vastaava tuloste omassaan. Uusi syötesolu muodostetaan automaattisesti, kun edellinen komento on suoritettu. Soluja voidaan sijoittaa myös entisten solujen väliin näpäyttämällä hiirellä soluhakasten välistä aluetta ja kirjoittamalla sen jälkeen uuden solun sisältö tähän.
Solu valitaan näpäyttämällä solun oikeassa reunassa olevaa hakasta. Kun solu on valittu, se voidaan mm. kopioida tai leikata valitsemalla Edit-valikosta sopiva toiminto.
Aiempien solujen sisältöön voidaan tehdä korjauksia/muutoksia siirtämällä kursori kyseisen solun kohdalle. Muutosten jälkeen solun sisältö voidaan ajaa uudelleen.
Solujen tyylit: Muistikirjat dokumentteina
Soluja voidaan koota ryhmiksi. Oletuksena tyhjään muistikirjaan on asetettu automaattinen ryhmittely (Automatic Grouping). Tällöin esimerkiksi syöte ja sitä vastaava tuloste on aina oma ryhmänsä. Soluryhmä voidaan sulkea kaksoisnäpäyttämällä soluryhmän oikeassa reunassa olevaa soluryhmää yhdistävää hakasta. Kun soluryhmä on suljettuna, käyttäjä näkee vain ylimmän solun (syötesolun) sisällön. Soluryhmä avataan vastaavasti kaksoisnäpäyttämällä hakasta.
Kun muistikirjasta on rakennettu dokumentti, jossa on eritasoisia otsikoita ja tekstiä, automaattinen ryhmittely ryhmittelee solut sisäkkäisiksi ryhmiksi siten, että alemman tason otsikot sisältöineen kuuluvat aina ylemmän tason otsikon alle.
Ryhmittely voi olla myös manuaalista, jolloin käyttäjä itse valitsee ne solut, jotka kootaan ryhmäksi. Manuaalinen ryhmittely valitaan Cell-valikon kohdasta Cell Grouping, jossa sijaitsevat myös tarvittavat ryhmittelyyn liittyvät komennot.
Muistikirja voidaan tallentaa valitsemalla File-valikosta Save tai Save As. Kun tallennettu muistikirja avataan, siinä olevat tulokset ovat käytettävissä vasta, kun niihin tuloksiin liittyvät käskyt on ajettu uudelleen.
Mathematican mukana on useita paletteja, joita voidaan käyttää apuna syötteiden ja kaavojen kirjoittamisessa. Paletit saadaan käyttöön valitsemalla File-valikosta Palettes. Syötteiden kirjoittamisessa apuna voidaan käyttää paletteja AlgebraicManipulation, BasicCalculations ja BasicInput.
BasicCalculations-paletti on oikeastaan tiivis Mathematica-opas. Sieltä löytyvät lähes kaikkien tavallisimpien komentojen syntaksit.
Kun kaavoja ja erilaisia matemaattisia symboleita kirjoitetaan tekstin joukkoon, voidaan käyttää apuna mm. paletteja BasicTypesetting ja CompleteCharacters.
Muistikirjapohjaisessa Mathematicassa syöte voidaan kirjoittaa varsin monella eri tavalla. Syötteen kirjoittaminen suoraan näppäimistöltä tavallisia merkkejä käyttäen (kuten tekstipohjaisessa käyttöliittymässä) on kuitenkin syytä opetella, sillä ohjelmoinnissa se on välttämätön taito.
Syöte voidaan aina kirjoittaa suoraan näppäimistöltä käyttäen tavallisia merkkejä. Tämän oppaan esimerkkisyötteet ovat tämän luvun esimerkkejä lukuunottamatta kirjoitettu tällä tavoin. Esimerkkinä lasketaan lausekkeen määrätty integraali 0:sta 2
:hin.
![[Graphics:../Images/gr_9.gif]](../Images/gr_9.gif)
Syötteitä kirjoitettaessa voidaan apuna käyttää myös Mathematican valmiita paletteja. Näiden avulla saadaan matemaattiset symbolit esitettyä kauniisti ja mm. integraalimerkit, neliöjuuret ja potenssit muistuttavat enemmän perinteisestä matemaattista notaatiota kuin edellisessä syötteiden kirjoitustavassa.
TAB-näppäimen avulla voidaan esimerkiksi integraalia syötettäessä siirtyä täytettävästä kohdasta seuraavaan. Esimerkkinä edellinen syöte BasicInput-paletin avulla syötettynä.
![[Graphics:../Images/gr_11.gif]](../Images/gr_11.gif)
Syötteitä voidaan kirjoittaa matemaattiseen muotoon myös erityisillä näppäinkomennoilla. Tässä alkeisoppaassa keskitytään kuitenkin vain kahteen ensimmäiseksi mainittuun syötteiden kirjoitustapaan.
Kuten edellisistä esimerkeistä havaitaan, tulosteet muistuttavat varsin paljon perinteistä matemaattista notaatiota. Muistikirjan yksittäinen syöte/tuloste voidaan esittää tarvittaessa myös kokonaan perinteisestä matemaattista notaatiota käyttäen valitsemalla kyseinen syöte- tai tulostesolu ja sen jälkeen Cell-valikon kohdasta Convert To vaihtoehto TraditionalForm. Tällä tavoin voidaan helposti liittää saatuja tuloksia tavallisen tekstin joukkoon.
Mathematica Book:
Lisää syötteiden ja tulosteiden kirjoittamisesta ja ulkoasusta: luku 1.10
Käytettäessä muistikirjapohjaista käyttöliittymää voidaan rakentaa kauniita dokumentteja sekä näytöllä että paperilla luettaviksi. Muistikirjoihin voidaan luoda myös erilaisia painikkeita ja paletteja. Lisäksi dokumentteihin voidaan lisätä hyperlinkkejä, jotka voivat olla joko muistikirjan sisäisiä tai viitata johonkin toiseen muistikirjaan tai johonkin toiseen ohjelmaan.
Muistikirja koostuu soluista. Kullekin solulle on oma tyylinsä. Syötesolu on tyyliä Input ja tuloste tyyliä Output. Lisäksi muistikirjaan voidaan sijoittaa mm. erilaisia teksti- ja otsikkosoluja. Solun tyyli voidaan valita Format-valikon kohdasta Style. Vaikka solulle on valittu oma tyylinsä, voidaan Format-valikosta löytyvillä työkaluilla muuttaa esimerkiksi yksittäisten sanojen/solujen ulkoasua.
Jokaiselle solulle voidaan määrittää tyyli joko ennen, kuin aloitetaan kirjoittaa solun sisältöä tai sitten jälkeenpäin, jolloin solu valitaan näpäyttämällä hiirellä solun oikeassa reunassa olevaa hakasta. Tyyli valitaan Format-valikon kohdasta Style. Oletustyylinä on Input.
Mathematicassa on myös valmiina erilaisia tyyliarkkeja, joiden avulla voidaan rakentaa erinäköisiä dokumentteja. Tyyliarkki valitaan Format-valikon kohdasta Style Sheet.
Kaavoja voidaan kopioida tekstin joukkoon suoraan syötteistä/tulosteista tai kaavat voidaan kirjoittaa palettien avulla tai suoraan näppäimistöltä. Jos kaava kopioidaan syötteestä/tulosteesta, se kannattaa muuntaa perinteiseen matemaattiseen muotoon (Katso: muunto perinteiseen muotoon). Jos kaava kirjoitetaan paletin avulla, se noudattaa valmiiksi perinteistä matemaattista notaatiota. Kirjoitettaessa kaava suoraan näppäimistöltä, se aloitetaan näppäinkomennolla control-9 eli Ctrl-näppäin pohjassa painetaan numeroa 9. Tämän jälkeen kaava kirjoitetaan näppäimistöä ja paletteja käyttäen. Kun kaava on kirjoitettu painetaan control-0.