Astetta olevalla kompleksikertoimisella (tai reaalikertoimisella) polynomilla on algebran peruslauseen mukaan ainakin yksi (mahdollisesti kompleksinen) nollakohta . Tällöin siis on .
Jakolaskun tuloksena saadaan osamäärä , joka on -asteinen polynomi, ja jakojäännös . Koska jakojäännös on alempaa astetta kuin jakaja, on polynomin asteluku , ts. kyseessä on vakio: . Tällöin on
Sijoittamalla tähän saadaan , jolloin
ts. polynomi on jaollinen tekijällä .
Askel voidaan toistaa: Jos , polynomilla on nollakohta ja on jaollinen tekijällä . Tällöin . Näin voidaan jatkaa, kunnes päädytään yhtälöön
Polynomin asteluku on , joten kyseessä on vakio eikä algebran peruslausetta enää voida soveltaa. Oikeanpuolen kertolasku osoittaa, että kyseessä on potenssin kerroin, ts. .
Siis:
Polynomi voidaan aina jakaa ensimmäistä astetta oleviin tekijöihin:
Luvut ovat polynomin nollakohdat. Niiden joukossa saattaa olla yhtä suuria ja reaalisenkin polynomin tapauksessa ne saattavat kaikkikin olla kompleksisia. Jos yhtä suuret juuret lasketaan kertalukunsa mukaisesti, ts. otetaan niin moneen kertaan kuin ne tekijöissä esiintyvät, voidaan sanoa, että astetta olevalla polynomilla on nollakohtaa.
Tarkkoja arvoja polynomin nollakohdille ei aina voida löytää. Viidennen ja korkeampien asteiden polynomien nollakohdille ei ole olemassa yleisiä ratkaisukaavoja. Mielivaltaisen tarkkoja numeerisia approksimaatioita voidaan kyllä löytää.
Linkkejä
Polynomit, algebran peruslause
Reaalikertoimisen polynomin nollakohdat
Esimerkki polynomin tekijöihin jakamisesta
Neljännen asteen polynomin kuvaaja ja nollakohdat (interaktiivinen dokumentti)
Simo K. Kivelä 03.05.2005