[#] Sisällön pääryhmät --> Käyrät ja pinnat --> Pallo [ 1 2 3 ]
ESITIEDOT: [#] pinta, [#] ympyrä
KATSO MYÖS: [#] toisen asteen pinnat, [#] geometria
[#] Kansisivu
[#] Sisältö
[#] Hakemisto


Pallon tasoleikkaukset

Jos palloa leikataan tasolla, leikkauskuvio on aina ympyrä. Jos leikkaava taso kulkee pallon keskipisteen kautta, leikkausympyrän säde on sama kuin pallon säde; jos taso ei kulje keskipisteen kautta, leikkausympyrän säde on pienempi. Edelliset ympyrät ovat pallon isoympyröitä, jälkimmäiset pikkuympyröitä.

Esimerkiksi maapallon pinnalla päiväntasaaja ja kaikki meridiaaniympyrät ovat isoympyröitä. Päiväntasaajaa lukuunottamatta leveyspiirit ovat pikkuympyröitä.

Jos palloa leikataan tasolla, jakautuu pallo kahteen kappaleeseen, joita kutsutaan pallosegmenteiksi. Vastaavat pallopinnan osat ovat kalotteja. Jos palloa leikataan kahdella yhdensuuntaisella tasolla, jää näiden väliin katkaistu pallosegmentti ja pallopinnasta vyöhykkeeksi kutsuttu osa.

Yhdistettäessä kalotin reunakäyrä säteillä pallon keskipisteeseen syntyy kappale, jota kutsutaan pallosektoriksi. Samaa nimitystä käytetään kappaleesta, joka syntyy yhdistettäessä vyöhykkeen molemmat reunaympyrät pallon keskipisteeseen; kyseessä on tällöin kappale, jota rajoittaa vyöhyke ja kaksi kartiopintaa.

  [#] taso
[#] ympyrä
[#] pallosegmentti
[#] pallosegmentti (tilavuus)
[#] kalotti
[#] kalotti (ala)
[#] vyöhyke
[#] vyöhyke (ala)
[#] pallosektori
[#] pallosektori (tilavuus)
[#] kartiopinta
[#] kartiopinta

Kivelä, M niinkuin matematiikka, versio 1.12