[#] Sisällön pääryhmät --> Alkeisfunktiot --> Trigonometriset funktiot [ 1 2 3 4 5 6 7 ]
ESITIEDOT: [#] reaalifunktiot
KATSO MYÖS: [#] trigonometrian kaavat, [#] kolmio, [#] kulma
[#] Kansisivu
[#] Sisältö
[#] Hakemisto


Trigonometristen funktioiden historiaa

Trigonometrian ja trigonometristen kaavojen — funktioita sitovina algebrallisina yhtälöinä — merkittävä kehitys ajoittuu 1500-luvulle. Huomattavana nimenä kannattaa mainita ranskalainen lakimies François Viète, latinalaisittain Franciscus Vieta, jonka harrastuksena oli matematiikka ja joka saavutti moniakin merkittäviä tuloksia.

Trigonometrian historia sinänsä ulottuu paljon kauemmas. Nimitys tarkoittaa kolmioiden kulmien mittaamista, jolla on ollut käyttönsä maanmittauksessa ja tähtitieteessä vanhalta ajalta lähtien. Trigonometrisina pidettäviä tarkasteluja, joskin ulkonäöltään meidän trigonometriastamme täysin poikkeavia, on jo Ptolemaioksen kirjoituksissa 100-luvulla jKr. Länsimaisen trigonometrian ensimmäinen merkittävä nimi on Königsbergissä (nykyään Kaliningrad) syntynyt ja Keski-Euroopassa vaikuttanut Johannes Regiomontanus 1400-luvulla.

Trigonometristen funktioiden teoria kompleksialueelle ulotettuna (mitä tässä ei käsitellä) on peräisin 1700-luvulta. Kehittäjiä ovat ranskalainen Abraham de Moivre ja ennen muuta sveitsiläissyntyinen monissa Euroopan maissa työskennellyt Leonhard Euler.

  [#] trigonometria
[#] trigonometria
[#] algebra
[#] Viète
[#] Ptolemaios
[#] Regiomontanus
[#] Euler

Kivelä, M niinkuin matematiikka, versio 1.12