[#] Sisällön pääryhmät --> Alkeisfunktiot --> Hyperbelifunktiot [ 1 2 3 4 ]
ESITIEDOT: [#] reaalifunktiot, [#] eksponenttifunktio
KATSO MYÖS: [#] trigonometriset funktiot, [#] trigonometrian kaavat
[#] Kansisivu
[#] Sisältö
[#] Hakemisto


Hyperbelifunktiot ja trigonometriset funktiot

Hyperbelifunktioiden ja trigonometristen funktioiden välillä vallitsee tietynlainen samankaltaisuus. Tämä näkyy mm. funktioita koskevista kaavoista. Sama koskee funktioiden derivaattoja. Erojakin kuitenkin on. Hyperbelifunktiot esimerkiksi eivät ole jaksollisia. Hyperbelifunktioiden ja trigonometristen funktioiden sukulaisuus tulee täysin ilmeiseksi vasta laajennettaessa funktioiden määrittely kompleksitasoon. Tällöin hyperbelifunktioistakin tulee jaksollisia. Lähemmin ei asiaa tässä käsitellä.

Hieman epämääräisesti voidaan sanoa, että hyperbelifunktiot suhtautuvat tasasivuiseen hyperbeliin x2 - y2 = 1 samaan tapaan, kuin trigonometriset funktiot suhtautuvat yksikköympyrään x2 + y2 = 1.

Jos origo yhdistetään hyperbelin pisteeseen (x, y) ja yhdysjanan, hyperbelinkaaren ja x-akselin rajaamaa pinta-alaa merkitään t, niin x = cosh(2t), y = sinh(2t). Tämä on osoitettavissa integraalilaskennan avulla.

Vastaava tulos on voimassa myös trigonometrisella puolella: Koska yksikköympyrän keskuskulmaa a vastaavan sektorin ala on t = 12a, on x = cos(2t), y = sin(2t).

  [#] trigonometrinen funktio (yleinen määritelmä)
[#] derivaatta
[#] jaksollinen (funktio)
[#] kompleksitaso
[#] hyperbeli (kartioleikkauksena)
[#] hyperbeli (xy-koordinaateissa)
[#] määrätty integraali
[#] keskuskulma
[#] sektori
[#] sektori (ala)

Kivelä, M niinkuin matematiikka, versio 1.12