[#] Sisällön pääryhmät --> Yhtälöt ja epäyhtälöt --> Epäyhtälöt [ 1 2 3 4 5 6 7 ]
ESITIEDOT: [#] yhtälöt
KATSO MYÖS:
[#] Kansisivu
[#] Sisältö
[#] Hakemisto


Esimerkki 3 epäyhtälöistä

Murtoepäyhtälö

 2
x----7x-+-10-
   9 - x2 > 0

voidaan ratkaista tutkimalla erikseen osoittajan ja nimittäjän merkkejä.

Osoittajan nollakohdat ovat x1 = 2 ja x2 = 5. Kyseessä on toisen asteen polynomi, jonka kuvaaja on ylöspäin aukeava paraabeli. Nollakohtien välissä arvot ovat siis negatiivisia, ulkopuolella positiivisia.

Nimittäjän nollakohdat ovat vastaavasti x3 = -3 ja x4 = 3. Kuvaaja on alaspäin aukeava paraabeli, jolloin arvot nollakohtien välissä ovat positiivisia, ulkopuolella negatiivisia.

Osoittajan ja nimittäjän merkeistä saadaan seuraava kuvio:

PICT

Epäyhtälön ratkaisu on tällöin -3 < x < 2 tai 3 < x < 5. Yhtäsuuruus ei luonnollisestikaan saa olla mukana niissä pisteissä, jotka ovat nimittäjän nollakohtia.

Esimerkin epäyhtälö voidaan myös ratkaista kertomalla se puolittain nimittäjällä. Tällöin on otettava huomioon nimittäjän merkki. Koska nimittäjä on positiivinen alueessa -3 < x < 3, saadaan kertomisen jälkeen epäyhtälö x2 - 7x + 10 > 0. Sen ratkaisuna on -3 < x < 2, kun otetaan huomioon rajoitus -3 < x < 3.

Alueessa x < -3 tai x > 3 kääntää nimittäjällä kertominen epäyhtälön erisuuruusmerkin ja saadaan x2 - 7x + 10 < 0. Tämän ratkaisuna tarkasteltavana olevassa alueessa on 3 < x < 5.

Kaikkiaan päädytään siis samaan tulokseen kuin edellä.

  [#] polynomifunktio
[#] kuvaaja
[#] paraabeli (kartioleikkauksena)
[#] paraabeli (xy-koordinaateissa)

Kivelä, M niinkuin matematiikka, versio 1.12